Оптимизация на компютър


img

С времето дори и най-бързо действащият компютър, престава да бъде толкова „изпълнителен“ към задачите, които му се поставят. Причината не е само в новите програмни продукти, които стават все по- взискателни към системните ресурси на вашия компютър. Всеки от нас ежеседмично, а понякога и ежедневно инсталира или премахва една или друга нужна или не програма, като по този начин създава предпоставка за натрупване на излишни файлове. Те постепенно започват да „тормозят“ компютъра, той започва да става все по-бавен, а работата с него – все по-досадна.


Хора, които са се сблъсквали с въпроса за оптимизацията на компютър, решават своя проблем радикално. Закупуват нов процесор, дънна платка, оперативна памет, нова по-мощна видео карта, инсталират модерни и все по-бързо работещи твърди дискове. Но такъв подход към разрешаване на проблема не винаги е възможен. Дори ако конфигурацията на вашия персонален компютър позволява ъпгрейд, то често при смяна на процесора се налага да се смени и дънната платка, а това може да се превърне в повод за подмяна и на друг хардуер. Или иначе казано- много по-лесно е да си купите нов компютър, отколкото да надграждате „парче по парче“.


Ъпгрейд на компютър – несъмнено е хубаво, а в 90% от случаите се постига и по-добра производителност и едно приемливо функциониране на песоналния компютър. Ще ви посочим и някои тънкости по отношение на това как да ускорите работата на вашия компютър, без да се налага смяна на хардуер, като се оптимизират съществуващите компоненти и се конфигурираоперационната система и се актуализират някои от драйвърите.


Стратегия за оптимизация на компютъра

 • Отстраняване на недостатъците в компонентите на системния блок.
 • Например, проверка на системата за охлаждане на процесора; видео карта и захранване; проверка за правилното инсталирани модулите на оперативната памет.

 • Правилна оптимизация на BIOS.
 • Именно тя управлява работата на всички компоненти на системата и определя правилната работа на компютъра. Настройките на BIOS са най-богатия ресурс на персоналния компютър.

 • Овърклокинг на хардуер.
 • Дефрагметация на дяловете на твърдия диск.
 • Своевременната и сравнително бърза профилактика на твърдия диск, може значително да ускори скоростта при зареждане на инсталирания софтуер и да удължи живота на твърдия диск.

 • Почистване на операционната система от вируси, троянски коне и злонамерен софтуер.
 • Една напълно чиста операционна система трябва да бъде адекватно предпазена от последваща „инфекция“. За това е нужно правилно да се подбере подходящ антивирусен софтуер, който в изпълнение на основното си предназначение няма да използва огромни системни ресурси.


  Нуждата от оптимизация на персоналният компютър може да бъде сравнена с необходимостта от профилактика на заболявания на човешкото тяло. Някои задължително я прилагат, за други тя е ненужност…

  Всеки има своя собствена философия как и за какво да разпределя своите средства.

  Нашите компютърни услуги са предназначени за разумните, предвидливите и за тези, които винаги имат мисъл, която да ги води една крачка напред пред останалите!

  Обадете се +359877123950

  + 359877123950     info@pcsupport.bg